Oktatóvideók

Az ötlet

Hosszú évek óta szerelem, javítom ügyfeleim számítógépét. Mivel sokszor előfordul olyan szituáció, mikor csak telefonon keresztül van lehetőségem megoldani a problémákat rájöttem, hogy a felhasználók, köztük leginkább az idősek, a számítástechnika alapjait nem ismerik. Ekkor kezdtem el különböző alap feladatokról rövid, pár perces videókat készíteni, melyeket úgy éreztem érdemes egy központi helyre összegyűjteni. Ez lett a tanulom.hu!

Céljaink

A tanulom.hu elsődleges célja olyan alapvető ismeretek elsajátításának biztosítása (maximum 5 perces videókon keresztül) amelyeket a számítógépes felhasználók többsége nem ismer. Az oldal tartalmainak, videóinak célja emellett az alapvető informatikai gondolkozás, hozzáállás bemutatása, elsajátíthatóvá tétele. Sajnos sok informatikát tanító képzésen nem a
gondolkodásmódot, hanem a használatot tanítják, amely oktatási módszer szerintem hibás, mivel az órákon a tanulókat gondolkozásra nem késztetik, a vizsgán viszont igen. Ez egy stressz-helyzetet eredményez, ami miatt a felhasználónak a kedve is elmehet a számítógép használattól, és
rokonaikat, ismerőseiket kérik meg a legalapvetőbb feladatok elvégzésére, problémák megoldására. Számukra nagy segítség lehet a tanulom.hu, amely oktatóvideóival számos alapvető informatikai probléma megoldását hatékonyan bemutatja és gyors megtanulásukat, elsajátításukat is lehetővé teszi.

Hogyan működik

A tanulom.hu portál használatát és az oktatóvideók elérését próbáltam a lehető legegyszerűbben megalkotni. A videókat kereshető formátumban, időrendbe szedve kategóriákba rendeztem, ennek megfelelően a videók többféle módszerrel is megtalálhatóak, elérhetőek.

A felhasználók 4 különböző csoportra különíthetők el.

  1. Látogató:  a látogató regisztráció nélküli felhasználó akinek lehetősége van az ingyenes videókat megnézni
  2. Regisztrált felhasználó:Aki a regisztrál az oldalra, lehetősége nyílik az ingyenes videókat megnézni, értékelni, vagy azokhoz kommenteket írni. Továbbá lehetősége van az őt érdeklő témákat számomra megírni, amely igények alapján készülnek majd el a későbbi
    tanulom.hu videók!
  3. Előfizető: Az előfizetőnek lehetősége van az ingyenes tartalmakon felül minden nem céges videó megtekintésére, értékelésére. A videókhoz hozzászólhat és természetesen igényelhet további témákat is.
  4. Céges előfizető: Az oldal lehetőséget biztosít bármilyen cég számára oktatóanyagok tárolására, megosztására, amelyek elkészítését igény szerint el is vállalom! A videók egy Tudásbázis alapjait képezik, amely egy cégben való személyi változás esetén, az új munkatárs betanításának idejét jelentősen lerövidítheti, helyettesítés esetén a munkák megosztását könnyebbé teheti.

Távlati célok

A tanulom.hu elterjedése nem csak egy kisebb zárt, szűk körben, hanem egy nagyobb társadalmi csoportban is várható, főleg olyanoknál, akik a számítógépet érteni is akarják, nem csak nyomkodni a billentyűzet gombjait.

Emellett később különböző KKV-k oktató-videó Tudásbázisát szeretném létrehozni, ezek elsősorban saját meglévő ügyfelek weboldalának adminfelületének használatáról szólnak majd, másodsorban cégek jelenlegi szoftveres használatának oktatásáról, bemutatásáról.

Nem célom informatikusokat képezni a videók bemutatásával, így Windows telepítés vagy hibakeresés nem lesz megtalálható a palettán a közeljövőben.Előfizetői partnerünk